Cestovní ruch
Ing. Alena Lochmannová, MBA
Učebnice věnující se problematice cestovního ruchu. Studijní materiál je vhodný např. pro školy s RVP:
65-42-M/02 Cestovní ruch
65-42-M/01 Hotelnictví
65-41-L/01 Gastronomie
- Od 1 kusu
- 220 Kč
Ostatní s tímto titulem také koupili
Cestovní ruch je jeden z velmi významných sociálních a ekonomických jevů soudobé společnosti. Je současně i důležitým ekonomickým odvětvím s přímou návazností na ekonomický růst a blahobyt konkrétní země. Je také třeba jej vnímat jako významnou součást národního hospodářství, která sestává z řady podnikatelských aktivit, v rámci nichž je zajišťována participace subjektů na cestovním ruchu. Prostřednictvím této učebnice se dozvíte, jaká je úloha cestovního ruchu jakožto významného ekonomického odvětví v moderní společnosti, jaké typy cestovního ruchu jsou na trhu dostupné a jaká jsou jejich specifika, co je náplní práce a jaké statky a služby nabízejí cestovní kanceláře a cestovní agentury. Dozvíte se i poznatky o technické podpoře cestovního ruchu, a to ve smyslu aktuálně využívaných informačních a rezervačních technologií. Seznámíte se rovněž s jednotlivými službami realizovanými v rámci cestovního ruchu (od dopravních služeb přes ubytovací služby, stravovací služby, služby pasových a celních orgánů až po průvodcovské a animační služby).
Výuka pokrývá tato témata:
1. Cestovní ruch a jeho úloha v moderní společnosti: Co je cestovní ruch / Historický vývoj cestovního ruchu / Klasifikace cestovního ruchu / Specifika současného cestovního ruchu / Ekonomické aspekty cestovního ruchu / Faktory ovlivňující cestovní ruch
2. Typologie cestovního ruchu: Základní formy cestovního ruchu / Specifické formy cestovního ruchu
3. Cestovní kanceláře a cestovní agentury: Formy distribuce produktu / Základní pojmy z oblasti subjektů poskytujících služby cestovního ruchu / Cestovní kanceláře a jejich rozdělení / Cestovní agentury / Zájezd
4. Informační a rezervační technologie v cestovním ruchu: Informace v cestovním ruchu / Typologie účastníků cestovního ruchu ve smyslu získávání informací / Využití ICT v cestovním ruchu v současnosti / Turistická informační centra / Využití ICT v ubytovacím a stravovacím zařízení / Využití ICT v dopravě / Rezervační systémy
5. Dopravní procesy v cestovním ruchu: Podstata dopravy / Služby dopravy
6. Ubytovací služby v cestovním ruchu: Smysl poskytování ubytovací služby / Historie poskytování ubytovacích služeb / Základní pojmy z oblasti problematiky ubytovacích služeb / Ubytovací jednotka / Další služby ubytovacího zařízení / Prostory ubytovacího zařízení / Kategorizace ubytovacích zařízení / Specifická hotelová zařízení / Rozdělení ubytovacích úseků hotelu podle funkcí / Další služby ubytovacího zařízení / Faktory ovlivňující standard služeb ubytovacích zařízení
7. Stravovací služby v cestovním ruchu: Význam a poslání stravovacích služeb / Rozčlenění stravovacích služeb / Materiálně-technické podmínky stravovacích služeb / Kategorizace hostinských zařízení / Systém obsluhy ve stravovacích zařízeních / Rychlé občerstvení a jeho formy / Zážitková gastronomie
8. Průvodcovské a animační služby: Vymezení osoby průvodce / Historie průvodcovské činnosti / Právní úprava průvodcovské činnosti / Význam průvodcovské činnosti v cestovním ruchu / Základní kategorie průvodcovské činnosti / Osobnost a role průvodce / Vzdělávání průvodců / Příprava průvodce cestovního ruchu / Druhy přípravy průvodce / Animace a animační služby
9. Destinační management: Vymezení problematiky managementu v oblasti cestovního ruchu / Historický vývoj destinačních strategií / Destinační management v současnosti
10. Marketing cestovního ruchu: Potřeba uplatnění marketingu v oblasti cestovního ruchu / Marketingový mix služeb v cestovním ruchu / Segmentace na trhu cestovního ruchu
11. Služby pasových a celních orgánů: Volný pohyb občanů členských zemí EU / Cestovní doklady / Celní kontrola / Devizová kontrola / Směnárenská činnost
12. Mezinárodní turismus: Podstata pojmu mezinárodní turismus / Rozvoj turismu v kontextu světové ekonomiky / Turismus jako světový fenomén / Subjekty mezinárodního turismu / Regiony světového turismu
Učivo témat je doplněno množstvím infografiky, schématy, zajímavostmi, souvislostmi a poznatky z historie vzniku a vývoje turismu a cestovního ruchu.
Témata učebnice obsahují výukové cíle a cílové dovednosti studenta po prostudování statí. Na závěr tématu je zařazeno shrnutí pojmů a náměty pro samostatnou činnost a opakování.
Učebnice je jako studijní materiál vhodná např. pro školy se studijními obory spadajícími pod RVP: Cestovní ruch, Hotelnictví, Gastronomie apod.
Publikace je celobarevná; ve špičkové kvalitě grafického zpracování a tisku.